Zakuszka


Végre ősz van!!! Na nem mintha jobban szeretném az őszt a nyárnál, de van egy dolog, sőt több is az őszben amit imádok. Amit most hoztam az nem más mint a Zakuszka. Így ősszel szoktunk készíteni és nagyjából annyit,hogy télig kitartson, mert ezt a finomságot egész ősszel olyan jó enni és mellé forró teát kortyolni mint nyáron a fagylaltot nyalni vagy télen forralt bort inni.
Én most egy kisebb adag hozzávalóit írom le amiből nagyjából 5 befőttesüveggel lesz.

Hozzávalók:
1/2 kg hagyma
1 kg paradicsompaprika
1 kg húsos zöld paprika
1 nagyobb padlizsán
25 dkg zsenge szemű paszuly
250 ml sűrített paradicsomlé
só, bors, olaj, babérlevél

Elkészítés:
1. A paszulyt sós vízben megfőzzük.
2. Amíg a paszuly fő, addig a paprikákat és a padlizsánt a sütőben lesütjük vagy akinek van rá lehetősége a kertben grillen megsütni az még jobb. Amikor megsültek a paprikákat melegen egy tálba szedjük és lefedjük, hogy a saját gőzében a héja felpuhuljon, (később így könnyebb lehúzni). A padlizsánt megpucoljuk és pépesre összevágjuk majd félretesszük. A paprikákat meghámozzuk, és a magjától is teljesen megpucoljuk.
3. A hagymát apróra vágjuk vagy ledaráljuk és olajban megpároljuk.
4. A paprikát is ledaráljuk majd a hagymához adjuk és együtt pároljuk tovább egy pár percig.
5. A padlizsánt egy külön edényben olajon kicsit megpirítjuk.
6. A paprikához adjuk a megfőtt lecsepegtetett paszulyt, a padlizsánt, a sűrített paradicsomlevet, egy babérlevelet és ízlés szerinti frissen őrölt borsot és sót.
7. Az egészet állandókavargatás mellett felforraljuk és még pár percig főzzük.
8. Ha azt szeretnénk,hogy hosszabb ideig elálljon szalicilt kavarunk bele és még melegen üvegekbe rakjuk és mindenik tetejére olajat öntünk de csak akkor zárjuk le, ha már kihűltek.
9. Ha frissen szeretnénk fogyasztani, akkor szalicil nélkül belerakjuk az üvegekbe és ha kihűltek a hűtőben tároljuk fogyasztásig.
10. Pirítóssal a legfinomabb!

Tipp!
Gyors ebéd vagy vacsora! Egy kis kolbászt felkarikázunk megsütjük ráöntjük a zakuszkát , majd összekavarjuk a kifőtt spagettivel. Esetleg reszelt sajtot vagy tejfölt is adunk hozzá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin