Tőzegáfonyás saláta

Gyors saláta, kevés hozzávalóból mégis különleges íz.
A receptet a Salátalexikon című könyvből lestem ki, apró változtatás,hogy nem kaptam római fodros salátát ezért jég salátából készült, de így is nagyon finom lett.
A tőzegáfonyához szárított formában könnyű hozzájutni, a boltok azon polcain érdemes keresni, ahol az aszalt gyümölcsök, mogyorók vannak.

Az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry  Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény.
Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű.
A tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30-40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot, is tartalmaz.
Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére, amelyek általában gyulladásokhoz vezetnek, az immunrendszer erősítésére, étvágygerjesztőnek is ajánlják. Húgyúti fertőzések ill. gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas.
forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_t%C5%91zeg%C3%A1fonya

Hozzávalók:
1 kis fej saláta (római fodros)
100 g csiperkegomba( én dupla adagot tettem)
½ cikk fokhagyma
1 evőkanál olaj
3 evőkanál szárított tőzegáfonya
Öntet:
⅓ csésze tejszín
½ csésze tejföl
2 evőkanál balzsamecet
só, bors

Elkészítés:
1. Mossuk meg a salátát, szárítsuk meg, majd vágjuk kis darabkákra. Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk félbe a nagyobbakat, majd szeleteljük fel vékonyan.
2. Dörzsöljük be a fél fokhagymával egy teflon serpenyő belsejét, melegítsünk meg benne 1 evőkanál olajat, majd süssük meg benne a gombát. Sózzuk-borsozzuk!
3. Áztassuk be a tőzegáfonyát forró vízbe, majd szűrjük le egy szitán.
4. Keverjük össze az öntet hozzávalóit, fűszerezzük meg, majd adjuk a salátához a pirított gombával és a tőzegáfonyával együtt.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Nekem a nyulamnak kell tőzegáfonyakivonatot adnom... :))))
Szerinted szeretné ezt a salátát?:)))
Zsazsa üzenete…
Hát ha a gombát szereti...:) próbáld ki:)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin