Zöldpaszuly leves
Egyik kedvenc levesem. Ebből mindig kétszer annyit kell főzni mint másból, mert csoki vagy édesség helyett is képes vagyok inkább ezt enni. Szeretem hidegen is melegen is, de langyosan a legjobb. A sárga színű paszulyból szeretem a legjobban, sok-sok petrezselyemzölddel és tojással a tetején.
Hozzávalók:
1 kg tisztított, tördelt zöldpaszuly (mirelit is lehet)
2-3 szál zöldhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
olaj
2 tojás
1-2 kanál liszt
só
ecet
Elkészítés:
0. Ha friss zöldpaszulyból készítjük, akkor miután megtisztítottuk és feltördeltük, lobogó forró vízben forrázzuk le a paszulyt. A mirelit az mehet úgy fagyosan ahogy van.
1. A hagymát felkarikázzuk, és az olajon egy kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldpaszulyt. Az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk.
2. A petrezselyemzöldet felaprítjuk és felét a leveshez adjuk.
3. Amikor a paszuly már puhára főtt, elkészítjük az eresztéket, tojássárgát kevés ecettel és vízzel elkeverek ehhez hozzáadom a lisztet, azzal is simmára keverem, majd az egészet beleöntöm a levesbe.
4. A megmaradt tojásfehérjét és meg egy tojást villával habosra felverem, sózom és a levesbe csurgatom. A levest időközben egy kanállal folyamatosan mozgatom, hogy a tojás ne maradjon egybe, hanem szálas legyen.
5. Utólag korrigálok az ízén, ha kell még bele só vagy ecet, és hozzáadom a többi petrezselyemzöldet is.
Hozzávalók:
1 kg tisztított, tördelt zöldpaszuly (mirelit is lehet)
2-3 szál zöldhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
olaj
2 tojás
1-2 kanál liszt
só
ecet
Elkészítés:
0. Ha friss zöldpaszulyból készítjük, akkor miután megtisztítottuk és feltördeltük, lobogó forró vízben forrázzuk le a paszulyt. A mirelit az mehet úgy fagyosan ahogy van.
1. A hagymát felkarikázzuk, és az olajon egy kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldpaszulyt. Az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk.
2. A petrezselyemzöldet felaprítjuk és felét a leveshez adjuk.
3. Amikor a paszuly már puhára főtt, elkészítjük az eresztéket, tojássárgát kevés ecettel és vízzel elkeverek ehhez hozzáadom a lisztet, azzal is simmára keverem, majd az egészet beleöntöm a levesbe.
4. A megmaradt tojásfehérjét és meg egy tojást villával habosra felverem, sózom és a levesbe csurgatom. A levest időközben egy kanállal folyamatosan mozgatom, hogy a tojás ne maradjon egybe, hanem szálas legyen.
5. Utólag korrigálok az ízén, ha kell még bele só vagy ecet, és hozzáadom a többi petrezselyemzöldet is.
Megjegyzések
Meg sok jo receptrol olvasunk nalad
Dzsamboka
Sepsiszentgyorgy