2013. november 24.

Képviselőfánk

Egy megunhatatlan régi kedvenc....



Hozzávalók:
tesztához:
  • 10 dkg vaj
  • 15 evőkanál víz
  • 15 dkg liszt
  • 5 db közepes méretű tojás
krémhez:
  • fél liter tej
  • 4 tojás
  • 1 vanília rúd
  • 8 evőkanáa cukor
  • 4 evőkanál liszt
Elkészítés:
A krém:
  1.  A tejből egy decit félreteszünk, a többit a vanília kikapart belsejével feltesszük főni.
  2.  A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat  habosra kavarjuk 4 evőkanál cukorral. Aztán hozzákavarjuk csomómentesen a 4 evőkanál lisztet és az egy deci tejet.
  3. Hőkiegyenlítve* hozzáöntjük a tojásos tejet  a forrásban levőhöz, és addig főzzük folytonos kavargatás mellett amíg a krém besűrűsödik.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzákavarjuk a maradék 4 evőkanál cukrot.
  5. Ha kihűlt a tojásos krém akkor egy kevés habbal meglágyítjuk, majd óvatos mozdulattal belekavarjuk a többi habot is.
A fánk:
  1.  A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
  2.  Az égetett tésztával kezdjük. Egy fém lábosban a vajat és a vizet feltesszük főni. Amikor a vaj elolvadt belekavarjuk a lisztet, és addig kavargatjuk amíg a massza teljesen egybeálló nem lesz. le kell váljon az edényfaláról.Aztán levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni.
  3.  Kézimixer segítségével, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat a masszához.
  4. A sütőpapírra egymástól 5 cm-re diónyi gombócokat helyezünk két kiskanál segítségével.
  5. Enyhén megspricceljük vízzel és betoljuk a tepsit a sütőbe. A sütőajtaját nem szabad ezután kinyitni, mert a fánkok összeesnek. 10 perc után lehúzzuk a hőfokot 175 fokra, és még sütjük 10 percet vagy amíg elérik a kívánt szint.
  6. A fánkok tetejét késsel levágjuk, és megtöltjük őket az előre elkészített vaníliás krémmel, majd ráhelyezzük a levágott kalapokat és megszórjuk porcukorral.
* hőkiegyenlítés : azt jelenti, hogy a hidegebb részhez, hozzáadunk valamennyit a melegebb részből, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletűek legyenek és csak ezután öntjük össze őket. Erre azért van szükség, hogy ne csapódjon ki a melegtől a hidegebb rész. Ezt a műveletet, levesek, szószok habarásánál  is ajánlott alkalmazni, hogy pl ne csapódjon a tejszín, tejföl, tojás stb...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...